Articole

ASERTIVITATEA SI DREPTURILE ASERTIVE

 Nu de putine ori , asistam la confruntari de opinie dintre cele mai diverse , in prezent , in sfera sociala  , politica si economica  , incrancenarile dintre opozanti se soldeaza cu lovituri de natura  emotionala si fizica , cat si cu abordarea unui limbaj trivial, fara a se tine cont de impactul urias pe care il pot avea asupra intregii comunitati si , in special asupra tinerilor .

Oameni din scena publica  si nu numai , nu reusesc sa-si regleze comportamentul , iar frustrarile si impulsivitatea ii imping la acte de violenta , exemplele lor putand fi lesne imitate , introiectate de  adolescenti si tinerii cu o slaba reprezentare a Sinelui si o educatie deficitara , ori , in absenta unor modele adegvate de actiune , in situatii diverse de viata , acestia isi asuma nediscriminat ,  modele negative din randul acestor aparitii !

Vorbind despre aceste manifestari de falsa ,, putere” , aceste raspunsuri la mediu , cu reactii necontrolate, incarcate de FURIE si AGRESIVITATE , prezentate celorlalti, observam cum ,  toate aceste  manifestari imbraca forma unor tulburari psihocomportamentale  ce ii imping pe cei ce le adopta la abuzuri de tot felul asupra altora.

 Persoanele in cauza , isi pot asuma un rol de PERSECUTOR , atunci cand folosesc violenta fizica si verbala ca arme indreptate asupra opozantilor lor , reali , sau fictivi , despre care cred ca-i impiedica sa-si duca la indeplinire scopul.

 Un alt caz , este cel  al persoanelor cunoscute ca PASIV- AGRESIVE , persoane care cred despre ele ca sunt PASNICE , refuza sa-si utilizeze energia in scopul de a raspunde atacurilor externe , exterioare , chiar daca in sinea lor se simt nedreptatite !  Aceasta  se intampla datorita unei educatii religioase ce ii sublima persoanei latura agresiva , fie datorita constrangerilor morale de tot felul ce o impiedica sa riposteze , intervenind mecanismele de aparare ale Eu-lui . Dificultatea apare atunci cand , cenzurandu-se excesiv , persoana acumuleaza o serie de frustrari ce o conduce la adevarate ,, explozii “ de furie si agresivitate , uimindu-se pe sine si pe cei din anturaj cu asemenea iesiri necontrolate!

 ,,Victima” , ori ,, persecutor”, oricare din cele doua roluri jucate intr-o situatie data , fac ca scopul urmarit , de fiecare in parte , sa fie atins prin mult consum energetic , stress intrapsihic si multa cruzime , ori suferinta !

Situarea intre  aceste doua extreme este ,,Abordarea asertiva a problemelor “ , comportamentul asertiv .

A raspunde stimulilor proveniti din mediu , intr-o maniera ferma , insa nu dura , a te pune pe tine si nevoile tale in prim plan, cunoscand  insa si nevoile celorlalti, si asigurandu-te ca acestea nu vor fi incalcalcate o data ce tu iti vei fi implinit scopul , reprezinta  o arta necesar de asumat – ASERTIVITATEA !

  • Asertivitatea este abilitatea de a ne exprima emotiile  si convingerile fara a afecta si ataca drepturile celorlalti.
  • Comportamentul asertiv presupune exprimarea nevoilor, dorintelor, sentimentelor si preferintelor intr-un mod deschis si onest, fara a se incalca drepturile personale sau drepturile celorlalti.
  • Comportamentul asertiv demonstreaza respect fata de sine si fata de ceilalti.
  • Asertivitatea reprezinta modalitatea cea mai eficienta de a solutiona problemele interpersonale .
  • Ce presupune a fi asertiv , tradus sub forma unor drepturi ? Citeste urmatoarele afirmatii si insuseste-ti-le pe cat posibil :
  1. Ai dreptul sa-ti traiesti viata exact cum iti doresti !
  2. Ai dreptul sa fi tratat cu respect de catre ceilalti indiferent de pozitia sociala a acestora !
  3. Ai dreptul la libera exprimare !
  4. Ai dreptul sa-ti spui punctul de vedere vis-a –vis de orice situatie !
  5. Ai dreptul de a-ti decide propriile obiective si prioritati !
  6. Ai dreptul sa refuzi sau sa spui,,nu”,”nu stiu”,”nu inteleg” !
  7.   Ai dreptul  sa stabilesti ce este important sau mai putin important pentru tine !
  8. Ai dreptul sa-ti exprimi nevoile si sa spui ceea ce doresti !
  9. Ai dreptul sa faci greseli !
  10. Ai dreptul sa te auto-critici.!
  11. Ai dreptul sa te razgandesti !
  12. Ai dreptul sa alegi pentru tine !
  13. Ai dreptul sa spui ,,nu ma intereseaza” !
  14. Ai dreptul sa te superi pe o persoana draga sau la care tii !
  15. Ai dreptul sa fii fericit !
  16. Ai dreptul sa te schimbi si sa evoluezi !
  17. Ai dreptul sa-ti schimbi prietenii !
  18. Ai dreptul de a fi acceptat ca imperfect !
  19. Ai dreptul de a avea performante mai scazute uneori !
  20. Ai dreptul sa te distrezi singur sau cu ceilalti !
  21. Ai dreptul sa-ti satisfaci propriile trebuinte in timpul si locurile care ti se par potrivite !
  22. Ai dreptul de a spune celorlalti cum sa se comporte cu tine !
  23. Ai dreptul sa ceri informatii si ajutor !

Indemn :

   Ai dreptul sa fii tot ceea ce poti  tu  sa fii !

  Esti singurul in masura sa-si aleaga drumul , gasind un sens si un scop in propria existenta !

 Nu fii doar un spectator al propriei tale vieti ! Participa , cladeste , reinventeaza-te , atunci cand momentul o cere , mergi catre propria implinire si devenire , fara a uita insa de  celalalt , ceilalti ,

,,de restul lumii “ ! Avand in permanenta  in minte si suflet , rolurile si scopul tau , ai grija ca ceilalti sa afle , iar impletirea de destin cu ceilalti sa fie armonioasa , sincera si fructuoasa pentru toate partile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *